Jan en Mark met stadsgezicht van de Van Leeuwenhoeksingel en àlle fietsen.
foto: Robert van Nimwegen

Stadsverhalen

Observaties van momenten uit het Delftse stadsleven, die uitgroeien tot een verhaal. Soms vormen de op straat getekende stadsgezichten van Mark van Huystee de aanleiding tot een door Jan van der Mast opgetekend verhaal. Het beeld zet de tongen van passanten in beweging.

Ontmoetingen bij de Oude Kerk.
foto: Robert van Nimwegen

Uit Jan's blog, donderdag 2 Juli 2009 

SODEPLEURIS!

Mark tekent een stadspanorama bij de Oude Kerk. Het ziet er indrukwekkend uit. Achter Mark staat een gebruinde oude man in een mouwloos hemdje. Met een hese, Don Corleone-achtige stem zegt-ie: 'Das fijn werk. Das heel fijn. Zouk nie kunnen. Ik ben veuls te zenuwachtig. Ik teken zelf ook. As liefhebberij.' Zijn vrouw voegt zich bij ons. 'Ons hele huis hangt vol met zijn tekeningen. Er is geen plek vrij.' 'Misschien moet u op het plafond verder gaan?' oppert Mark, altijd bereid mee te denken. 'Nee, dat kan nie. Daar hebben we behang.' 'Aan het plafond?' 'Ja, toen we het huis kochten, was dat plafond heel slecht en toen dachten we: we gaan het behangen zoals ze in Duitsland doen. Het eerste baantje viel nie mee. Dat kwam meteen naar beneden. Daarna heb mijn man draden gespannen. Toen ging het wel. Het is heel mooi geworden.' De man pakt de tekendraad weer op: 'Ikzelf doet in molens. Schitterende dingen. Ik krijg het er alleen nooit goed op. Ik ben veuls te precies.'
'Dat heeft Mark niet', zeg ik. 'Kijk maar. Dat geveltje dat-ie nu tekent klopt van geen kant. Geen mens die het controleert. Er is genoeg te zien.' 'Het is nog niet af', zegt Mark en voltooit met snelle halen de trapgevel. Het oude echtpaar groet uitgebreid en loopt dan weg.